Ερωτήσεις – Απαντήσεις για επιχειρήσεις στην Βουλγαρία
- Αρχική
- Συχνές Ερωτήσεις
- Ερωτήσεις – Απαντήσεις για επιχειρήσεις στην Βουλγαρία
μηχανογραφημένη μισθοδοσία καθώς και Νομικές και συμβολαιογραφικές υπηρεσίες.
Η ίδρυση μιας επιχείρησης αρχίζει συνήθως με την καταχώριση των εγγράφων στο εμπορικό Μητρώο. Ο χρόνος που απαιτείται για την έναρξη της επιχείρησης είναι περίπου τρείς ημέρες. Αυτό περιλαμβάνει το χρόνο που απαιτείται για τα ακόλουθα βήματα:
- Παροχή των απαραίτητων πληροφοριών και δεδομένων που απαιτούνται για τη σύνταξη των εγγράφων .
- Σύνταξη των εγγράφων για την καταχώριση της εταιρείας (περίπου 1 εργάσιμη ημέρα)
- Ο χρόνος που απαιτείται για την ίδρυση είναι δύο με τρείς εργάσιμες ημέρες.
- Άνοιγμα εταιρικού λογαριασμού με internet banking 1εργάσιμη ημέρα.
Η ελάχιστη επένδυση εξαρτάται από τη νομική δομή που έχει επιλέξει ο επενδυτής. Η αρχική επένδυση είναι δύο τύποι: κόστος για το προπληρωμένο κεφάλαιο της επιλεγμένης νομικής δομής και κόστος για κρατικές, τραπεζικές και άλλες αμοιβές όπως συμβολαιογραφίες, μεταφράσεις, νομιμοποίηση των εγγράφων κ.λπ.
Το κόστος για το προπληρωμένο κεφάλαιο έχει ως εξής:
1. Ατομική επιχείρηση - χωρίς κεφάλαιο.
2. Εταιρεία περιορισμένης ευθύνης - 2 BGN.
3. Κοινοπραξία - 50 000 BGN ·
4. Υποκατάστημα ξένης εταιρείας - χωρίς κεφάλαιο.
Οι πηγές χρηματοδότησης είναι πολλές και ποικίλες, αλλά τις περισσότερες φορές μπορούμε να τις χωρίσουμε σε δύο τύπους: εσωτερικές και εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης.
1. Οι εσωτερικές πηγές χρηματοδότησης μπορεί να είναι επενδύσεις από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, έσοδα από παρακρατούμενα κέρδη, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων, ίδια κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες κ.λπ. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας μπορεί να χρηματοδοτήσει την εταιρεία με επίσημη αύξηση το κεφάλαιο της εταιρείας, με δάνειο ή με πρόσθετη νομισματική εισφορά (σε περίπτωση εταιρείας περιορισμένης ευθύνης).
2. Μεταξύ των εξωτερικών πηγών χρηματοδότησης είναι το δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα, το δάνειο από τρίτο άτομο, το ομολογιακό δάνειο (σε περίπτωση μετοχικής εταιρείας), η χρηματοδοτική μίσθωση, η πρακτόρευση.
Οι πιο κοινές νομικές δομές στη Βουλγαρία είναι:
1. Ατομική επιχείρηση
2. Εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ( Αυτή είναι η συνηθέστερη μορφή)
4. Ανώνυμη εταιρεία (συνήθως είναι μόνο οι τράπεζες κ οι ασφαλιστικές εταιρείες)
5. Υποκατάστημα αλλοδαπής οντότητας.
Οι εταιρικές σχέσεις και οι κεφαλαιουχικές εταιρείες ενδέχεται να διαφοροποιούνται από την ανάληψη κινδύνων. Όποιος θέλει να αναλάβει τους κινδύνους μόνος του και να αναλάβει την ευθύνη για χρέη χρησιμοποιώντας τα δικά του περιουσιακά στοιχεία μπορεί να εγγραφεί στο εμπορικό μητρώο από τη Βουλγαρική Υπηρεσία Μητρώου ως Ατομική επιχείρηση .
Όποιος δεν θέλει να αναλάβει οικονομικό κίνδυνο ,ο οποίος θα περιοριστεί μόνο στο ποσό του κεφαλαίου που έχει καταθέσει μπορεί να ιδρύσει μια εταιρεία κεφαλαίου, δηλαδή μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ή μια ανώνυμη εταιρεία.
Η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης έχει την ακόλουθη νομική δομή: γενική συνέλευση, που σχηματίζεται από τους ιδιοκτήτες του κεφαλαίου της εταιρείας και έναν διευθυντή που οργανώνει και εκπροσωπεί την εταιρεία ενώπιον τρίτων. Οι κύριες αποφάσεις σχετικά με την εταιρεία λαμβάνονται από τη Γενική Συνέλευση. Η γενική συνέλευση διορίζει και απελευθερώνει από το καθήκον και τις ευθύνες του διευθυντή της εταιρείας.
Η ανώνυμη εταιρεία από την άλλη πλευρά έχει μια γενική συνέλευση, που συγκροτείται από τους μετόχους και ένα διοικητικό συμβούλιο. Οι κύριες αποφάσεις για την εταιρεία και τις δραστηριότητές της λαμβάνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο. Η γενική συνέλευση των μετόχων έχει πολύ περιορισμένα δικαιώματα. Η γενική συνέλευση διορίζει και απαλλάσσει από τα καθήκοντα και τις ευθύνες τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.
Μια ξένη εταιρεία μπορεί να αποφασίσει να μην εγγράψει νέα εταιρεία στη Βουλγαρία, αλλά να ιδρύσει υποκατάστημα ξένης εταιρείας. Το υποκατάστημα δεν είναι ξεχωριστή νομική οντότητα αλλά επέκταση της μητρικής εταιρείας στο εξωτερικό. Η μητρική εταιρεία διορίζει έναν ή περισσότερους διευθυντές που θα διαχειρίζονται και θα εκπροσωπούν το υποκατάστημα.
Η μορφή εταιρείας που προτείνουμε για την έναρξη μιας νέας επιχείρησης είναι η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. Η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης είναι κεφαλαιουχική εταιρεία που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του κεφαλαίου αναλαμβάνει ελάχιστο οικονομικό κίνδυνο που αντιστοιχεί στο ποσό του κεφαλαίου της εταιρείας.
Το νομικά απαιτούμενο ελάχιστο ποσό του προπληρωμένου κεφαλαίου είναι 2 BGN .
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας μέσω της Γενικής Συνέλευσης λαμβάνει τις πιο σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τη δραστηριότητα της εταιρείας, για παράδειγμα:
- Διορίζει και απελευθερώνει τον διαχειριστή.
2. Την μείωσης ή της αύξηση του κεφαλαίου.
3. Τη δημιουργία ή το κλείσιμο υποκαταστημάτων και τη συμμετοχή σε άλλες εταιρείες.
4. Αποφασίζει σχετικά με την απόκτηση ή εκποίηση ακίνητης περιουσίας και πραγματικών δικαιωμάτων, κ.λπ.
Ο ιδιοκτήτης του κεφαλαίου μπορεί να διοριστεί ως διευθυντής της εταιρείας.
Ένα τρίτο άτομο (φυσικό ή νομικό) δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως συνεργάτης στην εταιρεία χωρίς τη ρητή συγκατάθεση όλων των άλλων συνεργατών.
Οι γενικές διατάξεις σχετικά με το βουλγαρικό σύστημα μισθοδοσίας διευθετούνται σύμφωνα με τον βουλγαρικό κώδικα εργασίας και τον βουλγαρικό κώδικα κοινωνικής ασφάλισης.
Οι δύο κύριοι τύποι φόρων που σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις είναι:
- Εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και
- Φόρος εισοδήματος.
Το 60% των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων βαρύνει τον εργοδότη τους. Το υπόλοιπο 40% των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μαζί με τον φόρο εισοδήματος καταβάλλεται από τον εργαζόμενο. Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να αφαιρεί τα σχετικά ποσά από τους μισθούς των υπαλλήλων του σε μηνιαία βάση. Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στη Βουλγαρία υπόκεινται στους ίδιους φορολογικούς κανονισμούς με τους Βούλγαρους.
Ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται ανεξάρτητα από το αν ο εργαζόμενος είναι ντόπιος ή αλλοδαπός. Ως κάτοικοι θεωρούνται ως κάθε άτομο που είναι παρόν στη Βουλγαρία για 183 ημέρες ή περισσότερο σε οποιαδήποτε περίοδο 12 μηνών, ή εάν το κέντρο ζωτικού ενδιαφέροντός τους είναι στη Βουλγαρία. Το ποσό του φόρου προσωπικού εισοδήματος είναι 10% του συνόλου των εσόδων που αποκτήθηκαν στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια του σχετικού φορολογικού έτους.
Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στη Βουλγαρία καλύπτει τις συντάξεις, την ασθένεια, την αναπηρία, τη μητρότητα, την ανεργία και ένα επίδομα παιδικής μέριμνας. Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι υποχρεούνται επίσης να συνεισφέρουν στην ασφάλιση δημόσιας υγείας.
Η Βουλγαρία έχει έναν κρατικό ελάχιστο μισθό που ανέρχεται σε 750 BGN ανά μήνα για το 2023. Οι μισθοί καταβάλλονται σε μηνιαία βάση και ο μισθός συμφωνείται μεταξύ του εργοδότη και του εργαζομένου. Ο τυπικός χρόνος εργασίας στη Βουλγαρία είναι 8 ώρες την ημέρα σε διάστημα 40 ωρών (πέντε ημερών) την εβδομάδα.
Η υποχρεωτική ετήσια άδεια μετ 'αποδοχών που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους είναι τουλάχιστον 20 ημέρες.