Φοροδιαφυγή: Τα νέα μέτρα
Το πλέγμα των νέων παρεμβάσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα περιλαμβάνεται στο δεύτερο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το οποίο αναμένεται να κατατεθεί το φθινόπωρο στη Βουλή.
Μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση αποτελεί η καθιέρωση ενός συστήματος ισχυρών φορολογικών κινήτρων στους πολίτες ώστε να ζητούν απόδειξη για όλες τις συναλλαγές τους. Αυτό σημαίνει ότι οι φορο-εκπτώσεις θα πρέπει να αντισταθμίζουν το όφελος που έχουν σήμερα οι καταναλωτές όταν δεν παίρνουν απόδειξη προκειμένου να έχουν έκπτωση στην τελική τιμή του αγαθού ή της υπηρεσίας λόγω μη καταβολής του ΦΠΑ 24%.
Στην αγορά είναι σύνηθες το φαινόμενο επαγγελματίες και καταστηματάρχες να θέτουν το δίλημμα στους καταναλωτές «τόσο με απόδειξη, τόσο χωρίς απόδειξη». Για παράδειγμα, για παροχή υπηρεσιών ύψους 1.300 ευρώ εάν δεν κοπεί απόδειξη ο καταναλωτής θα πληρώσει 988 ευρώ. Δηλαδή θα γλιτώσει 312 ευρώ τα οποία θα χάσει το Δημόσιο μόνο από τον ΦΠΑ, καθώς οι απώλειες εσόδων είναι μεγαλύτερες εάν συνυπολογιστεί και ο φόρος που δεν εισπράττεται λόγω απόκρυψης εισοδήματος από τον επαγγελματία που δεν έκοψε απόδειξη.
Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ίδιοι οι καταναλωτές αποφεύγουν να ζητήσουν απόδειξη στις συναλλαγές τους επειδή γνωρίζονται με τους επαγγελματίες και είναι σταθεροί πελάτες τους.
Ετσι, παρά την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει και τα στοιχεία που επικαλέστηκε πρόσφατα ο Γιάννης Στουρνάρας το αποδεικνύουν: ενώ τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι 80 δισ. ευρώ, η κατανάλωση ανέρχεται σε 140 δισ. ευρώ. Υπάρχουν δηλαδή άλλα 60 δισ. ευρώ που κυκλοφορούν στη χώρα σε μια «γκρίζα ζώνη». Ομως και η Κομισιόν, η οποία έχει συστήσει αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, έχει διαπιστώσει ότι το 67% των αυτοαπασχολούμενων δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ.